GUL, THE WATCH BRAND.

Till skillnad från många andra så kallade sportklockmärken har GUL ett sant sportarv från tidigt 60-tal och surfmiljön i Cornwall, England.

GUL var då, och är fortfarande, ett stort varumärke inom våtdräkter för alla vattensporter. Sten Warfvinge, världsmästare i jolleseglare, grundade Delva i Sverige tillsammans med sin medarbetare Anders Delander, och deras företag blev tidiga distributörer av GUL våtdräkter.

I början av 80-talet föddes idén att göra klockor under varumärket GUL. Sten längtade efter en klocka som kunde matcha våtdräkten som var ”Född i vattnet, formad av havet” Vi är fortfarande på det nästan 40 år, och 2 miljoner GUL-klockor senare, och skapar hållbara klockor i klassisk och sportig design.De är alla minst 10ATM vattentäta, har safir eller härdat mineralglas och ger bra valuta för pengarna.

Många av modellerna erbjuds i ett brett urval av urtavla färger och många remalternativ inklusive original kardborreband, Silicon, PU, ​​rostfria armband och den unika svenska älgskinnsläderremmen. GUL Watches använder uteslutande urverk gjorda av japanska Miyota. Anledningen är att de är de bästa vi kan hitta på marknaden och de anses vara klockindustrins pålitliga arbetshäst. De har en noggrannhet på mindre än en sekund per dag och är mycket motståndskraftiga mot stötar. GUL Watches använder Miyota-urverk på grund av dess kvalitet, pålitlighet och friheten som den tillåter oss att erbjuda våra kunder vackert utformade och funktionella klockor till ett överkomligt pris.

Av en märklig slump byggde Sten Warfvinge i slutet av sextiotalet sina egna båtar och döpte dem till GUL  – som betyder ”gul” på svenska – långt innan han någonsin hade hört talas om våtdräktsmärket GUL. För svensktalande personer: ”GUL” betyder inte ”gul”, det svenska ordet för ”gul”. Det är en avsiktlig felstavning av ”mås” som betyder fågeln ”mås”. Logotypen alltså.

Carl-Erik och Sten Warfvinge seglade GUL II ca 1972. 2:a i VM 1970, 3:a 1971 och 1:a 1972. Båten fick namnet GUL II innan Gul-ur fanns!

LITE ”GUL” SEGLINGSHISTORIA.

Det bifogade filmklippet filmades i augusti 1970 i en charmig liten by som heter Tralee på Irlands sydvästra kust. Platsen var Fireball – en tvåmanssegeljolle – världsmästerskapen.

Min bror var rorsman och jag var besättningen. Vår båt hette ”GUL III”! Riktigt läskigt eftersom vi aldrig hade hört talas om det brittiska märket av våtdräkter som heter GUL. Min första kontakt med det märket kom tio år senare.

GUL III föregicks av GUL I 1969 och GUL II i början av 1970. GUL II tjänade oss väl, särskilt under världsmästerskapen 1971 i Libanon – 3:e plats – och i N Carolina, USA i september 1972 när jag var besättning för tyska Jörg Diesch (senare OS-guldmedaljör) när vi vann mästerskapen.

”GUL” betyder ”gul” på svenska, och GUL I hade ett gult skrov, GUL II var lila och GUL III vinröd.

Så hur gjorde vi på Irland? Tyvärr blev det senaste loppet, I vind- och vågförhållanden som vi älskade, inställt eftersom det ansågs vara för blåsigt. Vi slutade 2:a.

I år firar jag 50 år sedan den händelsen i Irland, och över 30 år med GUL-klockor. Sten Warfvinge Grundare av Gul klockor

En av de bästa sloganserna för Gul har alltid varit: ”Född i havet och formad av havet”. Den användes från början av Gul våtdräkter i Storbritannien, men den känns lika relevant för oss på Gul-klockor i Sverige. Bakgrunden inom sporten för grundarna av Gul klockor är segling, ofta på internationell toppnivå. Därför var det naturligt att Gul tidigt engagerade sig i sponsring av seglingsevenemang. Denna akvarell är målad av Erland Holmström, Sveriges mest skickliga illustratör av allt som flyter och bär segel, vare sig det är jollar eller fyrkantiga riggare. Den målades redan 1995 och användes som affisch för det internationella E-jolle-EM, ett evenemang arrangerat av Malmö segelsällskap. Gul watches var huvudsponsor.

GUL AND THE ENVIRONMENT.

Det bästa miljöbidraget som GUL kan göra är att tillhandahålla klockor i så hög kvalitet att de har en mycket lång livslängd. Klockfodral är alltid i högkvalitativt rostfritt stål och vi använder uteslutande safir eller härdat mineralglas. På så sätt behåller begagnade klockor sitt utseende länge. Vi använder också avsiktligt design som inte blir föråldrad snabbt. GUL-klockor som är mer än 20 år gamla tickar fortfarande glatt iväg!

Så långt det är möjligt använder vi lokala tillverkare för våra förpackningar, och det mesta är i återvunnet material. Vi tillverkar allt visningsmaterial i egen regi istället för att skicka det halvvägs över världen.

GUL – THE ORIGINALET

GUL uppstod 1965 i en liten by som heter Lostwithiel i Cornwall, Storbritannien.

Det var tack vare Dennis Cross, en man med passion för surfing, som bestämde sig för att ”nog var nog”. Även om han älskade att surfa, var vattnet i Atlanten alldeles för kallt, särskilt på vintern! Dennis började därför designa den första specialbyggda våtdräkten för surfare, en tvådelad våtdräkt bestående av en jacka med bäversvans och separata byxor. Det ryktas att den här första våtdräkten har tillverkats på baksidan av hans husbil med delad skärm på Fistral Beach i Newquay, Cornwall.

Från denna ödmjuka början föddes varumärket GUL. I början av 70-talet hade GUL skapat den banbrytande våtdräkten i ett stycke, som fick namnet ”The Steamer” på grund av ångan som kom från din våtdräkt när du tog av den under kalla dagar!

Termen ”Steamer” används fortfarande än i dag för att beskriva en våtdräkt i full längd.

GUL LÄDERBAND AV ÄLGSKINN – HISTORIEN

Någon gång under det glada 80-talet besökte en av våra anställda den svenska lädermetropolen Malung, och det resulterade i att vi köpte en jacka i älgskinn.

Den här jackan var otroligt mjuk och följsam och, som det visade sig, väldigt slitstark. Tanken på att tillverka klockarmband i svenskt älgläder var därför logisk för oss på GUL.

Vi började med att leta efter en bra älgläderleverantör med bästa kvalitet och en miljövänlig tillverkningsprocess. Vi hittade en tillverkare med erfarenhet sedan 1880-talet.Väl där beställdes älgskinn i olika färger och strukturer. Dessa levererades till vår tillverkare som vanligtvis arbetar med kalvskinn och andra exotiska skinn. De hade dock aldrig använt älgskinn. Deras första reaktion var att skinnen var extremt mjuka och flexibla. De utförde sedan de olika kvalitetstester som alla skinn genomgår, till exempel hållbarhet och slitstyrka.

Älgskinnen klarade testerna med god marginal.

Ett antal prov remmar gjordes och de sändes sedan till GUL i Sverige.

Remmarna var monterade på klockor som bars av våra anställda. Detta verkliga test varade i flera månader och inkluderade exponering för salt och sötvatten, att bära remmen när du duschade, var i bastun, medan du utförde manuellt arbete, trädgårdsarbete och dygnet runt-användning.

Efter sex månader av hårda praktiska tester och bara bra recensioner var vi redo att introducera remmarna på marknaden.De finns nu i en rad färger och bredder.

GUL KARDBORREBAND – HISTORIEN

Vi säger ofta att varumärket GUL var  ”Född i vattnet och format av havet”. När vi först började designa och tillverka klockor ville vi att de skulle vara utrustade med remmar som inte skulle misslyckas under tuffa vågsurfingförhållanden.Surfare var tyvärr vana vid att tappa klockor i vågorna när fjäderstänger öppnades under svår stress. Det enda säkra remmaterialet var kardborreband. Även om en fjäderstång av misstag öppnades, skulle klockan fortfarande vara fäst vid handleden.

Andra fördelar med kardborreband är att de kan ställas in helt rätt – de är steglöst variabla. De är också användbara för gravt allergiska personer när de passerar under klockfodralet så att kontakten mellan klockboetten och huden minskar. Bandet i sig är inte känt för att vara källan till några allergier.

GUL uppfann inte kardborrebandet, det hade varit det
användes i surfmiljön tidigare. Men GUL var det första klockmärket som som standard utrustade sina klockor med kardborreband.

GUL-remmar är:

BEKVÄM

Fullt justerbar: tillräckligt lång för att sätta klockan utanför din våtdräkt eller skidjacka.

SÄKRA

Om du tappar en fjäderstång håller den andra fjäderstången fortfarande klockan på plats.


LÄTT ATT ÄNDRA

Det tar bara några sekunder att byta ett kardborreband till en annan design/färg. Dra bara den genom fjäderstängerna och trä den nya på plats.

Finns i ett brett utbud av utföranden, färger och längder/bredder, för barn och vuxna.

Av hög kvalitet. Vi använder endast de bästa tillgängliga materialen för våra remmar.

Långvarig och bra valuta för pengarna.

Går att passa till praktiskt taget alla klockor som har fjäderbyglar.

Tvättas i ljummet tvålvatten.

Numera finns givetvis GUL-klockor med många band- och armbandsvarianter, men kardborrebanden var ursprunget. Vi har sålt över två miljoner, det är svårt att hitta bättre bevis än det för kvaliteten och populariteten hos GUL kardborreband.